Julkaistu 22.8.2023. Zoppari, Suomi.

Onko 5G parempi kuin 4G?

Mobiiliverkot ovat edistyneet huomattavasti viime vuosikymmeninä, ja 5G-verkot ja 5G liittymät ovat nyt tulleet osaksi arkipäivää. Monet operaattorit mainostavat uusia 5G liittymiä, mutta onko 5G liittymä todella paljon parempi kuin 4G liittymä? Tässä blogipäivityksessä tarkastelemme eroja näiden kahden liittymän välillä.

Ominaisuudet

4G-liittymät tarjoavat nopean internetin, sujuvan videoiden suoratoiston ja laajan laiteyhteensopivuuden. 5G vie askeleen eteenpäin tarjoten ennennäkemättömän nopeuden, lyhyet viiveet ja tuen monimutkaisille sovelluksille kuten VR:lle ja älylaitteille. Alle listasimme 4G:n ja 5G:n eroavaisuuksia.

Nopeus

Nopeus on yksi suurimmista eroista 5G- ja 4G-liittymien välillä. 5G liittymän luvataan olevan paljon nopeampi kuin 4G, ja tämä onkin osittain totta. 5G-verkot ovat suunniteltu tarjoamaan nopeampaa data siirtoa, mikä tarkoittaa, että ne voivat käsitellä enemmän tietoa lyhyemmässä ajassa. Tämä voi olla hyödyllistä, kun käytät videopuheluita tai lataat suuria tiedostoja.

Toisaalta 4G-liittymät tarjoavat myös nopean datansiirron. Useimmat ihmiset tuskin huomaavat eroa normaalikäytössä, koska 4G-liittymä on jo tarpeeksi nopea peruskäyttöön.

Kattavuus

Toinen ero 5G- ja 4G-liittymien välillä on kattavuus. 5G-verkot eivät ole vielä yhtä laajalti saatavilla kuin 4G-verkot. Monet kaupungit ovat jo saaneet 5G-verkot, mutta maaseudulla tai syrjäisillä alueilla 5G-verkon löytäminen voi olla haastavaa.

4G-liittymät taas ovat saatavilla laajalti, ja ne kattavat lähes kaikki alueet, joten 4G-verkon löytäminen ei ole yhtä haastavaa. Jos matkustat usein tai asut syrjäisellä alueella, 4G-liittymä voi olla luotettavampi vaihtoehto.

Hinta

Hinta on yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka on otettava huomioon, kun valitset liittymää. 5G-liittymät ovat yleensä hieman kalliimpia kuin 4G-liittymät. Tämä johtuu osittain siitä, että 5G on uudempi teknologia, joka vaatii uusia infrastruktuureita ja laitteistoja.

Toisaalta 4G-liittymät ovat yleensä edullisempia, ja ne ovat usein parempi vaihtoehto, jos sinulla on tiukka budjetti. Jos et tarvitse erityisen nopeaa yhteyttä tai et käytä paljon dataa, 4G

liittymä voi olla hyvä vaihtoehto, koska se tarjoaa nopean ja luotettavan yhteyden ilman, että joudut maksamaan ylimääräisiä kustannuksia.

Yhteensopivuus

Yksi tärkeä tekijä liittymän valinnassa on sen yhteensopivuus laitteiston kanssa. 5G-liittymät ovat yhteensopivia vain uusimpien älypuhelimien kanssa, jotka on suunniteltu tukemaan 5G-teknologiaa. Jos sinulla on vanhempi puhelin, joka ei tue 5G:ta, et voi hyötyä sen nopeammasta yhteydestä.

Toisaalta 4G-liittymät ovat yhteensopivia useimpien älypuhelinten ja muiden laitteiden kanssa, joten ne ovat yleensä turvallisempi vaihtoehto, jos et ole varma, mitä laitteita käytät.

Turvallisuus

Viimeinen mutta ei vähäpätöinen ero 5G- ja 4G-liittymien välillä on turvallisuus. 5G-teknologian vaikutusta terveyteen ja ympäristöön on tutkittu laajasti, ja on olemassa huolenaiheita siitä, että 5G-verkkojen käyttö voi olla haitallista. (lue lisää aiheesta : Euroopan komission artikkeli

Toisaalta 4G-teknologiaa on käytetty jo pitkään, ja sen vaikutuksia terveyteen ja ympäristöön on tutkittu perusteellisesti. Useimmat tutkimukset ovat osoittaneet, että 4G-verkot ovat turvallisia käyttää.

4G vai 5G - Kumman valitsen?

Tapaus 1: Säästöjä kaipaava opiskelija

Tutustumme ensin erääseen tapaukseen, jossa 4G saattaa olla parempi vaihtoehto kuin 5G. Kuvitellaan, että olet opiskelija, jolla on rajoitettu budjetti. Tarvitset puhelimen internet-yhteydellä pääasiassa opiskelua varten, mutta käytät myös jonkin verran sosiaalista mediaa ja viihdettä. Koska 5G-liittymät ovat yleensä kalliimpia kuin 4G-liittymät, kannattaa sinun harkita 4G-liittymän valitsemista. 4G-liittymä tarjoaa sinulle luotettavan ja riittävän nopean yhteyden, joka täyttää opiskelutarpeesi ja samalla säästät rahaa.

Tapaus 2: Peliharrastaja

Seuraavaksi tarkastelemme tilannetta, jossa 5G voi olla parempi vaihtoehto kuin 4G. Kuvitellaan, että olet intohimoinen pelaaja, joka pelaa pelejä matkapuhelimellaan. Pelien pelaaminen vaatii nopean ja vakionopeuden yhteyden. Jos käytät 4G-verkkoa, saatat huomata, että yhteys katkeilee tai pelit eivät lataudu tarpeeksi nopeasti. Tässä tilanteessa 5G-liittymä on parempi vaihtoehto, koska se tarjoaa sinulle huomattavasti nopeamman yhteyden ja paremman vakauden. Näin voit nauttia sujuvammasta pelikokemuksesta.

Tapaus 3: Tavallinen kotitalous

Lopuksi tarkastelemme tapausta, jossa 5G liittymä voi olla parempi vaihtoehto kuin 4G liittymä kotikäytössä. Kuvitellaan, että asut alueella, jossa kiinteä laajakaista ei ole käytettävissä tai sen nopeus on huono. Kotona käytät internetiä paljon eri tarkoituksiin, kuten videoiden suoratoistoon, etätyöhön, pelaamiseen ja verkkoselailuun. Tässä tapauksessa 5G-liittymä voi olla parempi vaihtoehto, koska se tarjoaa sinulle nopeamman ja luotettavamman yhteyden, joka vastaa kiinteää laajakaistaa. Voit nauttia nopeasta ja sujuvasta yhteydestä kotona, vaikka kiinteää laajakaistaa ei olisikaan saatavilla.

Kaiken kaikkiaan 4G- ja 5G-liittymillä on kumpikin omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Jos sinulla on rajoitettu budjetti ja käytät puhelintasi pääasiassa opiskeluun ja sosiaaliseen mediaan, 4G voi olla parempi vaihtoehto. Jos taas käytät puhelintasi pelaamiseen tai tarvitset nopean ja luotettavan yhteyden kotikäyttöön, 5G-liittymä on parempi valinta. On tärkeää tutkia ja vertailla eri liittymiä ennen päätöksen tekemistä ja valita se, joka vastaa parhaiten tarpeitasi ja budjettiasi.

Yhteenveto

5G ja 4G ovat kaksi erilaista tekniikkaa, joilla on omat edut ja haitat. 5G-verkot tarjoavat nopeamman yhteyden ja paremman suorituskyvyn kuin 4G-verkot, mutta ne eivät ole vielä yhtä laajalti saatavilla ja ne ovat yleensä kalliimpia. 4G-verkot taas ovat luotettavampia ja edullisempia, mutta ne eivät ole yhtä nopeita kuin 5G-verkot.

Kun valitset liittymää, sinun kannattaa harkita käyttötarpeitasi, budjettiasi ja sitä, miten paljon arvostat nopeutta ja kattavuutta. Jos käytät paljon dataa ja tarvitset nopeaa yhteyttä, 5G-liittymä voi olla hyvä vaihtoehto. Jos taas tarvitset luotettavan ja edullisen yhteyden, 4G-liittymä on yleensä parempi vaihtoehto. Muista myös tarkistaa laitteidesi yhteensopivuus ennen kuin valitset liittymän.

Oheisesta linkistä pääset tutustumaan STT:n julkaiseman tutkimuksen tuloksiin eri verkkojen nopeuksista. (Linkki tutkimukseen : Tutkimus selvitti mobiiliverkkojen nopeudet 8 kaupungissa, katso tulokset